Concentratietips van Mark Tigchelaar

Concentratietips van Mark Tigchelaar

Afgelopen week was ik bij een seminar van Mark Tigchelaar. In zijn seminar gaf hij enorm veel tips over hoe je je langer kunt concentreren en in het algemeen productiever kan werken. Naar mijn idee heeft iedereen weleens moeite met concentratie, dus bij deze deel ik graag een aantal van Marks tips met je.

Minimise task switching
Doe het liefst maar één ding tegelijk en laat je niet afleiden. Zet je telefoon op stil, plan maar één taak in en haal je gebruikelijke afleiding weg.

Piekerkwartiertje
Wanneer je aan het werk bent, gaan je gedachten alle kanten op. Wil je dit voorkomen, dan kun je een piekerkwartiertje instellen. Neem een kwartier de tijd om alles op te schrijven wat niet lekker loopt of wat je nog moet doen. Op deze manier is het uit je hoofd en heb je het op papier.

Lees van papier
Probeer altijd van papier te lezen. Dit is namelijk veel beter voor je leessnelheid en tekstbegrip. Beeldschermen geven licht, waardoor je ogen moe zullen worden. Uitzondering hierop is een E-reader, maar ook deze verliest het van ouderwets papier.

Geef je hersenen wat te doen
Moet je veel lezen? Dan is het handig om je hersenen daarnaast bezig te houden. Je kan sneller nadenken dan dat je leest, waardoor er ruimte is voor afleiding. Probeer dus iets sneller te lezen. Dit kun je trouwens ook toepassen in vergaderingen of andere werkgerelateerde situaties. Door doodles te maken of met je pen te spelen, kun je je beter en langer concentreren.

Legoblokjes
Wil je het beter doen in de vergadering of overleg? Dan is het slim om zo veel mogelijk kennis te vergaren. Hoe meer kennis je hebt, hoe meer je het aan elkaar kunt verbinden. Zie het als Lego, met vier steentjes kun je niet veel, met 100 steentjes kun je van alles bouwen.

Een deel van deze tips staat trouwens ook in Mark’s boek ‘Lezen, weten en niet vergeten‘ .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *