Dingen afmaken is moeilijk

Dingen afmaken is moeilijk

Ik heb iets ontdekt, wat ik eigenlijk al jaren wist.

Ik maak nooit iets af. Beginnen, geen probleem. Stap één tot en met negen werk ik hard en heb ik duidelijk voor ogen wat het doel is. Dan komt de laatste stap en laat ik alles vallen.

Van het weekend was ik bij Millionaire Mind Intensive in het Hiltonhotel in Amsterdam. Echt een geweldige ervaring waarbij ik patronen doorbroken heb. Ik voel me nu echt heel chill en alsof ik de goede kant op ga.

Maar ik kwam erachter hoe lastig ik het vind om dingen af te maken. ‘How you do anything is how you do everything’. Ben je er een keer geweest, dan weet je dat dit zo’n 6 miljoen keer wordt herhaald 😉

En ik merk het. Ik heb 20 drafts in WordPress staan die zo goed als af zijn. Ik heb 30 foto’s die zo Instagram op kunnen. Ik heb mappen vol foto’s en video’s die nog bewerkt moeten worden.

Dus dit wordt mijn focus in de maand juni. Ik ben constant bezig nieuwe content te bedenken, maar er staat nog zo veel te wachten. Het leven beloont je alleen voor dingen die je afmaakt. Dus laat ik daar maar mee beginnen dan. Kan ik gelijk werken aan mijn perfectionisme!

Bonus: tips over het afmaken van dingen van iemand die daar helemaal niet goed in is (dat ben ik dus)

  1. Hou een lijst bij met losse eindjes. Vaak eindig ik met 20 onafgemaakte projecten omdat ik vergeet dat ze bestaan. Wel leuk om later al die halve projecten weer terug te vinden. Nostalgie enzo.
  2. Don’t be lazy, maak af wat je makkelijk af kunt maken. Vaak leg ik uit verveling iets weg om het dan nooit meer op te pakken. Als ik het in een keer afgeschreven of helemaal bewerkt had, had ik geen moeite gehad om het weer op te pakken. Maak je taak dus af.
  3. Perfectionisme is een bitch. Ik weet dit en ik weet dat ik de beste teksten schrijf als ik mijn hersenen gewoon hun gang laat gaan. En toch doe ik het niet, toch stop ik halfverwege om er pas weer mee door te gaan als ik ‘meer inspiratie heb’. Je kunt natuurlijk begrijpen dat ik daar nooit meer naar kijk.
  4. Maak het af, zelfs als is het de meest minimum versie. Al schrijf je één zin waar eigenlijk een compleet A4 zou moeten neerkrabblen, dat is nog steeds beter dan staren naar leeg papier.
  5. Houd jezelf accountable en houd het duidelijk. Vooral bij belangrijke projecten (zoals een belangrijk verslag) plan ik vooraf blokken tijd in en bedenk ik bij die blokken wat ik af wil hebben. Dan hoef je in ieder geval niet eerst uit te zoeken wat je nou moet gaan doen.

PS. Ironisch genoeg heeft ook dit bericht een tijdje in mijn drafts gestaan. Alleen maar meer bewijs dat ik me hier op moet focussen 😅

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *