Het Achterhuis – Anne Frank

Het Achterhuis – Anne Frank

Op 5 mei besloot ik om mijn Google Drive op te ruimen. Daar kwam ik dit boekverslag van jaren geleden tegen. De datum voelde als een teken dat ik er iets mee moest doen 🙂


De meeste kinderen lezen het Achterhuis op de basisschool. Sommige lezen het op de middelbare school. Ik had het bekendste boek van Nederland nog nooit gelezen tot ik op de hogeschool een opdracht kreeg van de Anne Frank stichting. Ik wilde het al jaren lezen en toen deze opdracht langs kwam was de timing zo perfect dat ik gelijk ben begonnen. En wat had het een impact.

Het Achterhuis speelt zich af tussen 1942 en 1944. Op de cover is Anne te zien terwijl ze een boek leest. Met 13 jaar (tot 15 jaar uiteindelijk) was zij de jongste schrijver waar ik ooit iets van heb gelezen. Het boek gaat in grote lijnen over het volgende:

Anne Frank en haar familie zijn joden in een tijd waarin het niet fijn is om joods te zijn. Hitler neemt steeds meer landen over en de joden worden steeds meer onderdrukt. Het begint met het dragen van de ster maar al snel mogen joden niet meer met de tram en niet meer fietsen.

Anne’s vader is bang dat de joden vermoord zullen worden en zo besluit de familie Frank om onder te duiken in een pand bij de Westerkerk in Amsterdam. Anne hoort dagelijks de klok van de kerk slaan terwijl ze in haar dagboek schrijft. Het geeft haar hoop. De afloop van het boek kent iedereen waarschijnlijk wel. Het is voor Anne ver van een gelukkig einde.

Dit boek had een grote impact. Natuurlijk weet ik dat ik het goed heb, ik heb een dak boven mijn hoofd, eten in de koelkast en geen ‘vijanden’. Maar door het dagboek van Anne te lezen kwam dat toch nog een keer binnen. Wat hebben we het goed, zelf nu er een globale crisis boven ons hoofd hangt.

Ik heb veel respect voor de manier waarop Anne dacht. Ze was ontzettend positief, zag positiviteit in de kleinste dingen en had veel liefde voor anderen. Ze wilde schrijver worden, en dat is haar gelukt. Dit is misschien wel een van de belangrijkste boeken die ik ooit gelezen heb, het geeft je het besef hoe goed je eigen leven eigenlijk is.

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *