De waarde van een euro

smiling woman holding pack of food inside grocery store

This would be me if it wasn’t for Amsterdamse huizenprijzen :’)

Voor mijn gevoel kan ik prima met geld omgaan. Ik heb geen probleem met het uitgeven, en weet wanneer ik moet stoppen. Elke maand verdeel ik mijn loon netjes in een aantal potjes. Vorig jaar ben ik gaan samenwonen met mijn vriend en zijn mijn vaste lasten verdubbeld. Ik bleef echter geld uitgeven zoals ik al jaren deed, en dat begin ik nu goed te merken. Mijn spaarrekening slinkt en ik moet steeds meer nadenken over wat ik koop.

Geld is een vreemd iets, vooral de waarde die het heeft. En hoe die waarde kan veranderen. Toen ik aangenomen was voor mijn eerste ‘echte’ baan, kreeg ik opeens een fulltime salaris en ging ik van 400 euro per maand naar 1800. Dat was een feestje, ik heb nog nooit zoveel luxe artikelen gekocht als toen. Kleding, parfum, make-up, gadgets, het kon allemaal en ik hoefde nergens voor te sparen.

Over de jaren ben ik steeds meer gewend geraakt aan de grote hoeveelheid geld die ik overhield na mijn vaste lasten. Toen ik jong was (in mijn bijbaan-bij-de-Blokker-dagen) dacht ik goed na voor ik 30 euro uitgaf aan een boek of ander ‘serieus’ item, nu (als in, voor corona) geef ik dit bedrag bijna wekelijks uit aan brunch bij Bagels & Beans.

Met de hogere levensstandaarden is de waarde van een euro dus omlaag gegaan. And it bites me in the ass. Vooral nu ik meer vaste lasten heb en ik niet meer mee kan liften op mijn huisgenootje die zo goed was in zuinig leven.

Maar goed, ondanks mijn verhaaltje hierboven wilde ik deze blog voornamelijk schrijven om te delen welke veranderingen ik heb doorgevoerd de afgelopen weken. Het zijn kleine dingen, maar voor mijn gevoel moeten dit soort dingen ook in kleine stapjes. Anders val je snel terug op je oude gedrag. Wat ik nu doe:

 • Boodschappen haal ik tegenwoordig bij Lidl. Met nog maar een paar producten bij Albert Heijn.
 • Ik ga proberen om wat kruidenplantjes in leven te houden. Denk aan munt of basilicum.
 • Ik stap wat vaker op de fiets, nu betekent dat eigenlijk niets, want ik zit 99% van de tijd thuis, maar het idee mag er wezen.
 • Ik heb alle abonnementen afgezegd die ik niet vaak gebruikte. Met uitzondering van wat praktische dingen, zoals een iCloud abonnement .
 • Ik probeer gezonder te eten, want een appel is goedkoper dan een kroket. Mocht ik ooit nog een kookboek uitbrengen, dan wordt dat de titel, haha.
 • Ook de katten moesten eraan geloven en zijn van Royal Canine naar een iets minder luxe merk gegaan.
 • Ik koop niet zomaar meer nieuwe kleding. Mijn kledingkast hangt vol kleding. Ik moet een bepaald item na een paar weken nog steeds willen, dan schaf ik het aan. Een beetje lastig in de wereld van fast fashion, maar er is altijd wel een soortgelijk item.
 • Zelfde met verzorging. Spullen waarvan het me niet zo veel boeit van welk merk ze zijn, haal ik nu bij Lidl. Denk aan douchegel, shampoo en scheerschuim.
 • En sowieso eens even goed kijken wat nodig is en wat niet. Zo wilde ik laatst een boek kopen over het gedrag van katten, maar ik bedacht me dat het internet daar ook al vol mee staat. Heb ik daar wel een heel boek over nodig? Het antwoord is waarschijnlijk nee 🙂

Wat is jouw beste budgettip?

Liefs,
Noëlle

Share:

1 Comment

 1. 17 June 2020 / 09:47

  Nu is het wat lastiger sparen omdat we ons huis aan het renoveren zijn, maar voordien zette ik meteen nadat mijn loon gestort was een bepaald bedrag op onze spaarrekening en van de rest leefden we dan.
  Verder doen wij boodschappen bij de Aldi of de Lidl en we eten regelmatig een week uit onze vriezer. Je propt dat ding altijd maar vol met spul (wij toch :p) en dat bespaart af en toe toch bijna een weekbudget aan boodschappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *