Ik stopte met de pil en werd een leuker persoon

Ik stopte met de pil en werd een leuker persoon

De laatste jaren hoor ik het steeds vaker: vrouwen die jaren de pil slikten, ermee stoppen, en erachter komen wat voor troep het eigenlijk is.

Hoe deze ‘beweging’ is ontstaan weet ik niet, maar ook ik heb een aantal jaar geleden mijn strips pillen in de prullenbak gegooid. En ondanks dat ik structureel elke vakantie ongesteld word (het lijkt wel een vloek soms) zijn de voordelen geweldig en de nadelen te overzien.

Ik ben geen compleet nieuw persoon geworden en het wegdoen van de pil heeft niet al mijn problemen opgelost. Maar het heeft me zeker geholpen en ik merk echt dat ik een beter, leuker persoon ben geworden. Ik kan helderder nadenken, ben minder snel boos en ontplof niet zo vaak als eerst. Ook heb ik meer energie en werd mijn bekkenbodemprobleem beter.

In De Cyclus Strategie van Maisie Hill las ik een stuk waarin ik mezelf heel erg herkende. Er stond (in grote lijnen, want ik doe dit uit mijn hoofd) dat de pil vaak wordt gegeven aan jonge meiden omdat de menstruatie in het begin vaak nog even moet opstarten. In de opstartperiode zijn de klachten erger, maar over de maanden moet dit rechttrekken naar hoe je cyclus er de rest van je leven uit gaat zien. Door meteen aan de pil te gaan, kom je er dus nooit echt achter hoe je menstruatie is en heb je misschien het idee dat je klachten erger zijn dan dat ze echt zijn. Resultaat: je blijft voor eeuwig aan de pil.

Dit was precies hoe het in mijn geval ging. Ik verging van de pijn op mijn 14de, ging aan de pil en kon alle rare symptomen pas plaatsen op mijn 21ste, 6 maanden nadat ik was gestopt met de pil en alle kunstmatige hormonen mijn lichaam hadden verlaten. Uiteindelijk heb ik de pil meer dan 6 jaar geslikt. Na een tijdje aan de pil werden klachten ‘normaal’ en kun je ze niet meer terug traceren. Maar ik was een tiener, begreep mijn eigen lichaam sowieso niet en heb het toen niet kunnen linken.

Ik vind het bizar hoeveel goeds het me heeft gedaan om ermee te stoppen. Nu heb ik een veel beter beeld bij mijn menstruatie, ik weet wanneer het eraan komt (vroeger wist ik dat niet omdat ik de hele maand PMS had) en op welke dagen ik beter niets kan plannen. En ik weet nog veel meer, maar daar zal ik je niet mee vervelen.

Met deze tekst wil ik mijn eigen ervaring delen. Voor sommige vrouwen werkt de pil fantastisch, voor mij was het drie keer niks. Alleen merkte ik dat pas toen ik ermee gestopt was. Met deze tekst wil ik gewoon meegeven om kritisch na te denken over hoe jouw lichaam erop reageert. Voor mij was de tijd dat ik aan de pil was helemaal niet leuk. Ik vond mezelf oprecht geen leuk mens. En dat wil ik anderen graag besparen 🙂

Share:

2 Comments

 1. 1 July 2020 / 12:18

  Ik denk dat ik nu twee jaar gestopt ben en het heeft me ook veel goeds gedaan. Voordien had ik steevast elke maand migraine, toen ik stopte was dat weg. Alleen dat was al een grote reden om het te proberen maar ik vond het ook gewoon geen fijn idee meer, al die hormonen in mijn lijf stoppen. Ik denk dat ik niet snel meer de pil – of andere hormonale anticonceptie – ga nemen. Vind het prima zonder (al ben ik nu zwanger en heb ik er totaal geen last van :p ).

  Het boek dat je noemt heb ik ook staan maar nog niet in gelezen. Toen ik net stopte heb ik Taking charge of your fertility gekocht maar ben er ook nooit in beginnen lezen. Misschien dat ik da na m’n zwangerschap alsnog wel ga doen, vind het wel een interessant onderwerp.

  • Noelle
   Author
   2 July 2020 / 13:34

   Wat fijn dat je daar geen last meer van hebt!

   Het boek kan ik zeker aanraden (ook al heb ik het ook nog niet helemaal uit :p) Ik vond het zo gek om al die info te lezen. Dingen waar ik elke maand mee te maken heb, maar nog nooit van had gehoord. Taking charge of your fertility staat ook op mijn lijstje, al hoorde ik dat het best wel een dik informatief boek is, dus moet nog even kijken wanneer ik het oppak, haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *